dilluns, 4 d’octubre del 2010

Espanya queda tercera al mundial, condemnada per la pressió

Tot estava llest, tot preparat perquè Espanya revalidés el títol mundial, perquè Espanya guanyés a casa, a Alcobendas, el seu cinquè mundial. Però això va sumar una pressió inaudita en l'esport femení, les va posar en l'ull de l'huracà, en un pavelló ple a vessar. Finalment, Espanya va perdre davant França a les semifinals i va guanyar la medalla de bronze superant a Alemanya en la final de consolació.

Això i el grup fluix que els havia tocat a la primera fase, amb Japó (12-0), Anglaterra (8-1) i Suïssa (11-0) eren factors claus per Espanya, que arribava als quarts de final contra Portugal sense haver-se enfrontat a cap selecció gran. Tot i això, davant Portugal les noies de Joan Solé van donar la cara i van fer un partit perfecte de cap a peus amb Laia Vives immensa sota pals i amb una defensa seriosa i sense fisures. La selecció estatal es va imposar per 3 gols a 0 i França esperava a semifinals. Per a alguns -Teledeporte entre ells- França era la gran sorpresa. Amb les jugadores que té a l'equip però, no era gens impensable que arribessin a semifinals i, com s'ha demostrat, a la final i tot.

Davant les franceses va ser quan les coses van grinyolar més. Espanya havia sortit amb el Voltregà a la pista amb Laia Vives sota pals i Motxa Barceló, Natasha Lee, Anna Casarramona i Carla Giudici com a jugadores de pista. La defensa va deixar molts més espais del normal i França no va perdonar al contraatac. Primer era Adéline Le Borgne. L'exvoltreganesa va rematar una centrada al segon pal al minut 2 i posava per davant a les franceses. Espanya intentava reaccionar sense acabar de trobar espais davant una França molt ben replegada al darrera. Al minut 10, Laia Vives ja havia hagut de salvar els mobles amb una aturada a boca de canó a Adéline Le Borgne. Per si no n'hi havia prou, al minut 13, la jugadora del Cerdanyola, Vanessa Daribo, culminava un contraatac col·locant la bola al pal llarg. Les errades defensives d'Espanya preocupaven.

Espanya no aconseguia reaccionar i, tot i una clara ocasió de Natasha Lee en una assistència de Motxa Barceló, se'n anava al descans perdent per 2 gols a 0. Tot s'hauria de decidir a la segona meitat. Les jugadores de Solé van tornar a la pista concentrades però tot i això, França va tornar a posar a prova ben aviat a Vives, que va respondre aturant-ho tot. Carla Giudici i Anna Casarramona també llançaven avisos a la porteria francesa però Ferrer es defensava dels atacs de les osonenques.

S'havien disputat 6 minuts de joc de la represa quan Motxa Barceló entrava a l'àrea en una jugada personal i definia amb un xut ajustat al pal. Era el 2 a 1. Dos minuts després, Barceló forçava un penal penjant una bola dins l'àrea que Malard aixecava, una acció que aquesta nova temporada no serà sancionada amb penal. Natasha Lee llançava la pena màxima i la bola acabava a la xarxa. El partit recomençava amb el 2 a 2 a l'electrònic i 12 minuts per davant.

Al minut 32, Vanessa Daribo enganxava Natasha Lee per darrera i veia la targeta blava directa. Lee era exclosa durant 2 minuts però jugant amb la normativa antiga, França seguia jugant amb cinc jugadores durant els dos minuts de sanció. Lee llançava la falta directa però la bola s'estavellava al travesser i es mantenia l'empat a dos. El final de partit era intens. A 5 minuts i mig del final, Malvina Fort tenia una ocasió claríssima que Vives aturava a l'últim instant.

Només quedaven tres minuts pel final quan Malvina Fort tallava un contraatac i veia una targeta blava estricta. Carla Giudici disposava d'una nova ocasió de falta directa però Agnès Ferrer aturava l'acció. Quan ja semblava que s'aniria a la pròrroga, arribava un gran revés per Espanya. Només quedava un minut i mig i Sandra Drouhet enviava un xut enverinat des de mitja pista que acabava a la xarxa. Empès pel públic, Espanya s'ho jugava tot i buscava el gol a la desesperada. Quedava menys de mig minut quan Motxa Barceló robava una bola a les franceses de forma magistral i enviava una centrada perfecta a Carla Giudici, que rematava a gol fent el 3 a 3 a 11 segons del final. Les coses ja no canviarien fins a la botzina final. Tot es decidiria a la pròrroga, amb gol d'or.

Tatiana Malard centrava les preocupacions de Joan Solé en les instruccions abans de començar la pròrroga.  La pressió del públic creixia i les jugadores també ho notaven. No s'havien jugat ni dos minuts de la pròrroga quan arribava la jugada clau. Tatiana Malard baixava la bola amb velocitat i després de retallar a la frontal a Carla Giudici, enviava una bola creuada a la xarxa. Era el gol d'or que deixava Espanya fora de la final i classificava les franceses.

Enmig de la desolació i les llàgrimes de les jugadores de la selecció espanyola, s'evaïa el somni i el repte de guanyar el Mundial a Madrid.
Argentina i França jugarien la final del Mundial, que s'enduria Argentina per 5 gols a 1 en una final més plàcida del previst. En el partit pel tercer i quart lloc, Espanya superava per 3 gols a 0 a Alemanya. Natasha Lee al minut 5 en una combinació amb Giudici, Majó al minut 26 en una jugada individual i de nou Lee al minut 39 en una jugada de rebot feien els gols del partit.

Semifinals. França, 4 - Espanya, 3

França: Agnés Ferrer, Tatiana Malard, Vanessa Daribo, Adeline Le Borgne, Sandra Drouhet –cinc inicial- Malvina Fort i Elisabeth Frings.

Espanya: Laia Vives, Carla Giudici, Motxa Barceló, Natasha Lee, Anna Casarramona –cinc inicial- i Maria Majó.

Gols: 0-1, Adeline Le Borgne, min 2; 0-2, Vanessa Daribo, min 12; 1-2, Motxa Barceló, min 26; 2-2, Natasha Lee, min 27; 2-3, Sandra Drouhet, min 38; 3-3, Carla Giudici, min 39; 3-4, Tatiana Malard, min 42.

Àrbitres: L. Peixoto i F. Ferrari. Van ensenyar vermella a Daribo (per acumulació) i blaves a Fort (directa) i Malard.

Tercer i quart lloc

Espanya: Laia Vives, Motxa Barceló, Ester Nadal, Carla Giudici, Natasha Lee –cinc inicial-; Maria Majó, Yolanda Font i Anna Casarramona.

Alemanya: Christina Klein, Maren Wichardt, Anne Marie Sesterthenn, Lea Reinert, Laura La Rocca –cinc inicial-; Gina Behnke.

Gols: 1-0, Natasha Lee, min 5; 2-0, Maria Majó, min 26; 3-0, Natasha Lee, min 39.

Àrbitres: J. Pinto i L. Peixoto